Ekonomi

DEİK’te yeni İş Konseyi Başkanları seçildi

DEİK’in Grad Cevahir Otel’de düzenlediği 5. Ticari Diplomasi Ödül Töreni’nde konuşan DEİK Başkanı Nail Olpak, 3. dönem kuralında 22 liderin yeterince görevden ayrıldığını söyledi. Olpak, 66 liderin yeniden görevlerine seçildiğini, 11 kadın liderin bulunduğunu belirterek, “Kurumsal hafızayı canlı tutan bu değişim hızı ve makul sürekliliğin çok güzel bir dinamizm olduğunu düşünüyorum. Vefa, kurulduğu günden bugüne kadar bu güzel aileye katkımız oldu.” “Bana destek olan herkese teşekkür ediyor, vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

İki ana kümede 6 kategoride 12 ödüle sahip olduklarını belirten Olpak, bir önceki Ticari Diplomasi Ödül töreninden bu yana başkanlar, devlet liderleri, bakanlar, diplomatik misyon temsilcileri ve iş adamlarının katılımıyla 1500 Ticari Diplomasi etkinliği düzenlediklerini açıkladı.

Küresel büyümenin 2023 yılında yüzde 3, 2024 yılında ise yüzde 3’ün biraz altında gerçekleşmesi bekleniyor. altındaBunun gerçekleşmesinin beklendiğini belirten Olpak, şunları söyledi:

“Küresel enflasyonun düşüş eğilimiyle birlikte faiz artırım sürecinin sona yaklaştığı yönündeki beklentiler öne çıktı. Muhtemelen küresel finansal koşullar bir miktar gevşeyecek. Bu küresel bir fırsat olabilir. Ticaret yollarının somutlaşması yeni ulaşım imkanları ile mümkün. Bu bağlamda birbirleriyle entegre, intermodal taşımacılık altyapısı öne çıkıyor. Çin’in Nesil Yol Projesi, ABD’nin Daha İyi Bir Dünya İçin Yeniden İnşa projesi ve AB’nin Küresel Ağ Geçidi Projesi’ni bu bağlamda değerlendiriyorum. AB Ticaret Bakanlığımızın sorumluluğunda yürütülen Yeşil Dönüşüm ve karbon düzenlemesi her ne kadar belli branşları kapsıyor gibi görünse de devreye girdiğinde eğer şartları yerine getirmiyorsanız yeni ek vergiler yani ek engeller anlamına geliyor. Aslında mevcut vize ve tır karnesi engellerinin yanı sıra bu maddeler de gündemimizde olacak.

Burada Gümrük Birliği’nin modernizasyonu artık çok daha önemli ve acildir. Kapsamının mutlaka tarım ve hizmetler dairesi ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekiyor. Türkiye olarak 2023 yılına güzel bir başlangıç ​​yaptık. Ancak Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinin ardından sektörde geçici bir yavaşlama yaşadık. Sonrasında toparlandık ve ilk üç çeyrekte yüzde 4,7 büyüdük. 2024 yılı büyüme hedefimiz ise yüzde 4 olarak belirlendi. 2023 ihracat hedefimizi zorlu koşullara rağmen aşarak 255,8 milyar dolara ulaştık. “Hizmet ihracatımızla birlikte bu yıl 375 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu